
ETKİLİ
REHBERLİK
Kurumumuzda rehberlik hizmetlerinin amacı; çocukların ortyantasyon çalışmalarını destekleyerek okula uyum sürecinin sağlıklı bir biçimde gerçekleştirmelerine yardımcı olmak, çocukların günlü yanlarını ve zorluklarını anlayabilmek, yeteneklerini keşfetmek ve öğrenmeye nasıl yardımcı olabileceklerini planlayabilmektir.
Bunun için yapılandırılmış, yarı yapılandırılmış gözlemler, ihtiyaç duyulduğunda uygulanan gerçekliği ve güvenilirliği sağlanmış test ve envanterler, ilkokul çağına gelmiş çocuklarımızla ise okul olgunluğu testleri ile çocuklarımıza geniş kapsamlı bir gelişim portfolyosu oluşturuyoruz.
Bunun yanı sıra “Eğitim evde başlar.” Felsefesi ile “Parents Training” etkinliklerimizle velilerimizi her zaman eğitimin içinde tutmaya özen gösteriyor, aylık eğitim bültenleri ile velilerimizi destekliyoruz.
Değerli velilerimiz,
Kahramanmaraş merkezli olan ve 10 ilimizi etkileyen şiddetli deprem haberlerini üzüntü içinde alıyoruz. Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı, yaralananlara geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Enkaz altında kalanlardan kısa sürede iyi haberler almayı umut ediyoruz. Bu süreci çocuklarımıza nasıl açıklayacağımız konusunda size birkaç öneri sunmak istiyoruz:
- Deprem sonrasında çocuklarımıza ne söyleyeceğimizi şaşırıp, duygularını paylaşmak yerine bilgi vermeye çalışıyoruz. Öncelikle çocukların hislerine dokunun ve onlarla hissettikleri konuları konuşun. “Buradayım, yanındayım, evet ben de korktum ama şu an iyiyim, güvendeyiz.”
- Eğer depreme fiziksel olarak maruz kaldıysak, depremin ne olduğunu bile bilmeyen çocuklarımıza bu durumu açıklayın. “Yaşadığımız bir depremdi. Bazen deprem esnasında sallanıyoruz.” Açıklama yaparken yağmurun yağması kadar doğal bir hava olayını açıklar gibi; sakin, yumuşak ve net bir dil kullanın.
- Bu açıklamanın üzerine sorular sormaya devam ediyorsa soruyu yanıtsız bırakmamaya özen gösterin. Verdiğimiz cevapların her zaman gelişim düzeyine uygun, korkutucu ve ayrıntılı olmayan cevaplar olmasına dikkat edin. Cevap verirken duygularınızı ifade etmekten kaçınmayın.
- “Ya bizim başımıza da gelirse?” sorusu ile karşılaştığınızda verecek cevap bulamamanız çok doğal. Bu doğallığı çocuğunuza iletin. “Bu beklenmedik bir durumdu ve biraz korkutucuydu. Biz de korkmuştuk ama şu an güvendeyiz.”
- Çocuklarınızı mümkün olduğu kadar sosyal iletişim ağlarından, televizyondan, haberlerden, deprem görsellerinden ve videolarından uzak tutun ve ne yapılacağından emin olduğunuzu hissettirin.
- Eğer çocuğunuz depremden sonra uyuyamıyorsa, ona depremlerin nadir olduğunu anlatın ve gerekirse yanında kalın. Eğer gece lambasının ya da kapısının açık kalmasını isterse izin verin.
- Her zaman olduğu gibi çocuğunuzla empati kurun ve hissettiklerini onaylayın.
- Deprem anında bizlere yardım etmek için birçok kurum kuruluş olduğunu açıklayın. (Afad, Sağlık Ekipleri, Kızılay, İtfaiye vb.)
- Korku ve kaygılar azalana kadar bol bol fiziksel temasta bulunun. Daha çok hareketli oyunlar oynayın. Günlük rutinlerinize devam edin.
- Çocuğun dilinin oyun olduğunu unutmayın, onlarla bol bol oyun oynayarak sizlere ne mesaj verdiğine dikkat edin.
- “Endişelenme, korkma” cümlelerini kullanmaktan kaçının. Bunun yerine “Korktuğunu biliyorum, şu an senin yanındayım. Anne-babalar, yetişkinler, bir sorunda ne yapacaklarını bilirler.” demeniz güven verecektir.
- Çocuklarımızı takip ederek yeni başlayan gece ağlamaları, ebeveyne aşırı bağlanma, ayrılmak istememe, tırnak yeme, parmak emme, alt ıslatma vb. davranışların olup olmadığına dikkat edin.
- Eğer depremden haberdar ise orada bulunanlara yardım etmek için hazırlayacağınız kolilere yardım etmesini isteyin.
Her zaman yapabileceğiniz gibi, çocuğunuzun hislerine saygı gösterin. Ben her zaman ona yardım etmek için buradayım. Desteğe ihtiyaç duyduğunuzda uygulama üzerinden mesaj atarak benimle iletişime geçebilirsiniz.